FOTO: HotSport

Reputacija se gradi godinama, a narušava u trenutku.

Srpski fudbal je odavno na lošem glasu i taman kad smo mislili da se konačno ”digao iz mrtvih”, još jedan skandal ga je vratio na dno.

Ovogodišnji uspesi reprezentacije i naša dva najveća kluba, Partizana i Crvena zvezde, anulirani su na neki način krvoprolićem koje se dogodilo na 156. večitom derbiju.

Kao što je opšte poznato, dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje. Slike nemilih scena sa derbija su obišle svet i tako srozale reputaciju našeg fudbala kao i naše zemlje, a dobro je poznato kakva je naša reputacija posle onoga što se desilo u Đenovi 2006. godine.

Takođe treba postaviti pitanje kako to da su se huligani iz hrvatskog kriminalnog miljea infiltrirali na Partizanovu južnu tribinu i zašto se rigorozne bezbednosne mere primenjene u organizaciji evropskih utakmica nisu primenile i na derbiju.

Ne možemo reći da bi takve kontrole sprečile nered, ali bi se bar umanjile šanse za ovako užasan događaj. Neverovatno i nedopustivo je da su pojedinci ušli na stadion naoružani i tako ugrozili ljude koji su došli u želji da sa uživanjem gledaju utakmicu.

Jedino sigurno je da srpski derbi, koji je u istoriji privlačio i mnoge ljude iz inostranstva da posete Beograd i odu na stadion, sada je postao visokorizični događaj za izbegavati.