FOTO: AP

Na današnjem žrebu za šesnaestinu finala Lige Evrope u Nionu Partizan je izvukao Viktoriju iz Plzena, dok će Crvena zvezda izaći na megdan moskovskom CSKA.

Da li naša dva najveća kluba imaju realne šanse da se plasiraju u osminu finala drugom po kvalitetu evropskom takmičenju?

Mnogi će se složiti da crno-beli nisu mogli bolje da prođu, iako žreb nije baš bio povoljan po crveno-belima, mogao je da bude i mnogo gori.

Izvesno je da će prolaz dalje dosta zavisiti od toga koliko se uspešno odradi prelazni rok sa obe strane Topčiderskog brda. Očekivano je da će biti odlazaka pre svega, naime Everton Luiz i Leandro Tavamba u Partizanu, odnosno Ričmond Boaći i Gelor Kanga u Crvenoj zvezdi, ali je važno ko će ih zameniti i još važnije da li će njihove zamene biti adekvatnog kvaliteta.

Jedno je sigurno, a to je da nema izgovora za takozvano ”krpljenje rupa”. Po prvi put u skorijem vremenu oba kluba su dosta zaradili od učešća u Evropi, a dodatno će još zaraditi od transfera u predstojećem prelaznom roku. Sada je vreme da se taj novac pametno uloži.

Mnogi će se takođe složiti da je u Partizanu trenutno potrebnije da se poboljša igrački kadar, nego u Crvenoj zvezdi uzimajući u obzir to da u najgorem mogućem scenariju može da ode cela okosnica tima. Još jedna dilema pred rukovodstvom ”parnog valjka” je da li će dočekati dvomeč sa Plzenom sa Miroslavom Đukićem na klupi, a mnogo toga će verovatno odlučiti ishod večitog derbija u sredu.

U Crvenoj zvezdi nemaju sličnih problema. Očigledno je da je Vladan Milojević totalno preporodio ekipu otkad je seo na klupu crveno belih. Stvorio je fantastičnu atmosferu među igračima što i govore rezultati njegove ekipu što na međunarodnoj sceni, tako i na domaćoj, gde imaju prednost od devet bodova na vrhu tabele.

Jedno od glavnih pitanja za rukovodstvo kluba sa ”Marakane” tokom prelaznog roka je koliko će inkasirati na Kangi i Boaćiju i u slučaju odlaska sjajnog golgetera da li baciti u vatru vunderkinda Dejana Joveljića ili tražiti zamenu iz inostranstva.

Šta god da se desi naša dva najveća kluba su već nadmašila očekivanja na međunarodnoj sceni i vlada tihi optimizam